Artikel i Lika Värde nr 4, 2013

”Med digitala verktyg öppnas nya möjligheter för alla elever, men framförallt för elever i behov av särskilt stöd. Men hur når man alla lärare och inte bara dem som har intresse från början?”

Intervjuad av Specialpedagogiska skolmyndigheten:

Jag vill också passa på att hänvisa till Specialpedagogiska skolmyndighetens blogg:
Läs gärna ”Projekt som konkretiserar skolors arbete med inkludering” av Per Skoglund.

Annonser

3 thoughts on “Artikel i Lika Värde nr 4, 2013

 1. Hej! Spännande att läsa de olika metoderna du prövat. Sådant vi också brottas med på mitt skoldatatek. Vi ser också ett behov att få vara med i skolornas utvecklingsarbete, det som beskrivs i sista stycket i artikeln. Särskilt som det i vår kommun går från en gemensam centralstyrd IT-miljö till en där varje skola utformar sin egen. Men hur går det till i praktiken att få vara med på planeringsstadiet? Hur får man skolchefer att lyssna innan de beslutar istället för att be oss om hjälp när de i efterhand upptäcker vad som saknas? Tips efterlyses!

  Lena Blomberg

  • Hej!
   Tack för din kommentar ! Jag ska under hösten berätta mer om lärdomar från utvecklingsarbetet där jag möter skolors utvecklingsgrupper. Inte bara jag – vi är ett team av skolutvecklare med olika kompetenser. Flera års arbete med gemensamma krafter ligger bakom uppstarten av arbetet.*

   I utvecklingsarbetet har jag nytta av aktionsforskning som jag nu studerar. En intressant skrift där det cirkulära lärandet framhålls är skriven av Helen Timperley. Det finns en svensk översättning och sammanfattning som heter ”Tio forskningsbaserade principer för lärares professionsutveckling” som är intressant ! Du kanske känner till den annars sök på titeln!

   * På internet kan du hitta den ansökan av projektmedel som beviljades för 2014 av Specialpedagogiska skolmyndigheten. Här kan du ta del av bland annat förarbeten som är gjorda bland annat av Mölndals Skoldatatek.
   http://www.skolutvecklingmolndal.net/om-projektet.html
   Vi håller på att bygga en webbsida för utvecklingsarbetet…
   Följ den gärna: http://www.skolutvecklingmolndal.net

   Vänliga hälsningar Gunilla Almgren Bäck

 2. Hej,
  Jag läste din intervju i ”Lika värde” och känner precis som dig – med digitala verktyg öppnas nya möjligheter:-) Jag jobbar som speciallärare i matematik och har under flera år funderat på hur jag kan hjälpa elever hemma (eftersom matematik är ett övningsämne där tiden i skolan inte alltid räcker till för att repetera) och kom på hur jag skulle göra för ca 1 år sedan:-) Jag spelar in förklaringar och ger lösningsförslag i matematik som elever kan kolla på hemma. Det började med youtube men eftersom mina elever är i behov av struktur så mynnade detta ut i en hemsida som jag skapade för ca 1 månad sedan. På hemsidan har jag fått mycket beröm för att det är lätt att hitta det dom söker samt att mina genomgångar är lätta att förstå – det är ca 8000 träffar på min hemsida och då har den bara funnits i ca 1 månad:-) Tänkte kanske att du ville sprida denna sida eftersom jag vill att så många elever som möjligt ska få chansen till att välja/veta att den finns. Hemsidan hittar du på: http://www.dalles-matte.se och på Facebook heter den Dalles matte. För övrigt tyckte jag att det var en intressant text att läsa och ditt arbete låter väldigt roligt och givande och jag är med dig helt och hållet i dina åsikter:-)!

  MVH
  Daniel Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s